aktualności :
Wydział Kultury, Turystyki i Promocji
ROOT» Kategoria: Aktualności Starostwa
Opublikowano: 20 listopad 2017 Odsłony: 219

Już po raz 17. zorganizowany został Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. W sobotę 18.11.2017 r., w remizie OSP w Lachowicach, swoje kulinarne wyroby zaprezentowało 14 grup z różnych miejscowości powiatu suskiego.

Do oceny komisji konkursowych przygotowane zostały w tym roku potrawy z wieprzowiny oraz tradycyjnie już różne nalewki sporządzane według własnych receptur. Zanim jednak członkowie komisji przystąpili do pracy wszystkich przybyłych powitał gospodarz stryszawskiej gminy wójt Rafał Lasek, a senator RP Andrzej Pająk podziękował organizatorom i uczestnikom konkursu za podejmowanie działań na rzecz ochrony dziedzictwa kulturowego i podtrzymywania tradycji kulinarnych.
Komisje konkursowe były dwie. Jedna, na czele której stała Beata Hojny – technolog żywienia, mistrz w zawodzie kucharskim, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, oceniała potrawy. Druga z komisji zajęła się degustacją i oceną nalewek. Przewodniczył jej Krzysztof Kołacz – sekretarz Powiatu Suskiego. Obie komisje stanęły przed nie lada zadaniem. Doskonałych i smakowitych dań oraz nalewek było wiele.

W oczekiwaniu na werdykt jury uczestnicy imprezy mogli wysłuchać góralskiej muzyki w wykonaniu m.in. młodzieżowej kapeli „Spod Jałowca” działającej przy GOK w Stryszawie. Był też czas na wspólną zabawę. Po długich obradach ogłoszone zostały ostateczne wyniki. I tak komisje konkursowe przyznały:
W kategorii – potrawy typowo regionalne:
I miejsce – KGW Krzeszów, za galaretkę wieprzową;
II miejsce – KGW Budzów, za danie: ryj świński;
III miejsce – KGW „Zawojanki”, za polewkę miętową - rosół z ziemniakami i mięsem wieprzowym;

III miejsce – KGW Targoszów, za żeberka w kapuście;
Wyróżnienie – KGW Kurów, za galaretkę z nóżek.
W kategorii – potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych:
I miejsce – Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna”, za polędwiczki w sosie borowikowym;
II miejsce – KGW Lachowice „Lubniczanki”, za roladę w sosie borowikowym;
III miejsce – KGW Stryszawa Dolna, za babę ziemniaczaną z żeberkami.

W kategorii – nalewki:
I miejsce – Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”, za nalewkę „Liść porzeczki czarnej z owocami”;
II miejsce – Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna”, za nalewkę „Na dobre krążenie na rozmarynie”;
III miejsce – KGW „Zawojanki”, za nalewkę „Szalony uśmiech teściowej”;
Wyróżnienie – „Gaździny przy Bractwie Zbójników spod Babiej Góry” z Marcówki, za nalewkę „Jad teściowej”.
Nagrody laureatom konkursu wręczyli: przewodniczący rady powiatu Ryszard Hadka, wójt Rafał Lasek i dyrektorka GOK-u Renata Chudzik.

Nagrodę dodatkową dla zespołu, który uzyskał najwyższą łączną ilość punktów we wszystkich kategoriach, wręczył jej fundator Peter Mozolík, wójt słowackiej gminy współpracującej ze Stryszawą. Nagrodę tą odebrała przedstawicielka Stowarzyszenia KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna”.
Głównym organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy w Stryszawie i OSP w Lachowicach.

Jesteś tutaj:   Strona główna Archiwum aktualności„Złote warzechy” rozdane
Zobacz również

klim

 

 

 

Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej posiada certyfikat Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2008