aktualności :
Wydział Kultury, Turystyki i Promocji
ROOT» Kategoria: Aktualności Starostwa
Opublikowano: 08 maj 2018 Odsłony: 614

Najmłodsze grupy teatralne z naszego powiatu, jak co roku o tej porze, spotkały się w gościnnych progach suskiego zamku, gdzie 7 maja odbyły się  eliminacje rejonowe XXXIII Festiwalu Teatrów Dzieci i Młodzieży „BAJDUREK”.

Tym razem przedstawienia przygotowane przez najmłodszych aktorów prezentowane były w Sali Rycerskiej, a oceniała je jury pracujące w składzie:

Anna Lenczewska – aktorka, Jacek Milczanowski - aktor, reżyser, scenarzysta. Jurorzy wszystkie występy obejrzeli z uwagą i w ocenie końcowej podkreślali wysoki poziom prezentowany przez każdą z grup. Największe uznanie zyskał występ grupy teatralnej ANDEGAWENI ze Szkoły Podstawowej w Bieńkówce, która przedstawiła spektakl „Matylda”. Grupa ta zajęła 1. miejsce i jednocześnie została wytypowana do udziału w finale festiwalu, który odbędzie się w Nowym Sączu. 2. miejsce zajęła grupa ARLEKIN z Zespołu Szkół w Osielcu – spektakl „Karaluchy”, a 3. STOKROTKI ze Szkoły Podstawowej w Budzowie - „Bajka o jarzębince”.

Jury przyznało także dwa równorzędne wyróżnienia, które otrzymały grupy: HORRORKI ze Szkoły Podstawowej w Zachełmnej („Balladyna”) i grupa BEZ KOTURN ze Szkoły Podstawowej w Zembrzycach („Pomiędzy Ziemią a Niebem”) oraz postanowiło przyznać wyróżnienie indywidualne dla Julii Stypuły za rolę Skierki w spektaklu „Balladyna”.

Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy i okolicznościowe, witrażowe statuetki, które wręczył wykonawcom wicestarosta Zbigniew Hutniczak.

Głównym organizatorem festiwalu jest Małopolskie Centrum Kultury „Sokół” w Nowym Sączu, natomiast eliminacje powiatowe zostały przygotowane przez Miejski Ośrodek Kultury - Zamek w Suchej Beskidzkiej i Starostwo Powiatowe.

fot. Starostwo Powiatowe / MOK - Zamek

Jesteś tutaj:   Strona główna Archiwum aktualnościFestiwal „Bajdurek” – eliminacje rejonowe
Zobacz również

klim

 

 

 

Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej posiada certyfikat Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2008