aktualności :
Wydział Kultury, Turystyki i Promocji
ROOT» Kategoria: Aktualności Starostwa
Opublikowano: 19 listopad 2019 Odsłony: 379

Sobota 16 listopada 2019 r. na długo pozostanie w pamięci smakoszy regionalnej kuchni podbabiogórskiej oraz amatorów zacnych trunków. W ten pogodny, listopadowy dzień salę OSP w Lachowicach wypełniło 13 bogato zastawionych stołów, przygotowanych przez zespoły (koła gospodyń z terenu powiatu suskiego oraz reprezentacja Zespołu Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej) startujące w XIX Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych "O Złotą Warzechę", którego motywem przewodnim były w tym roku potrawy z królika.


Wszystkich zebranych na sali powitał gospodarz imprezy, wójt gminy Stryszawa Rafał Lasek, a wśród obecnych gości nie zabrakło senatora RP Andrzeja Pająka, Przewodniczącego Rady Powiatu Suskiego Ryszarda Hadki, radnych Powiatu Suskiego: Joanny Stypuły i Renaty Babicz, a także delegacji z partnerskiego miasta gminy Stryszawa - Kunszentmárton na Węgrzech (na czele z burmistrzem).

Potrawy i nalewki oceniały dwie komisje konkursowe. Komisja w składzie: Elżbieta Paradowska – nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego z Suchej Beskidzkiej (przewodnicząca komisji), Aleksandra Lenart – nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego z Kukowa, Władysława Kulak – plastyk, regionalista z Suchej Beskidzkiej, oceniała potrawy, klasyfikowane w dwóch kategoriach: dania tradycyjne oraz dania. Nalewkami natomiast raczyła się pięcioosobowa  komisja w składzie: prof. Tadeusz Paleczny – Instytut Kulturoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego, Stowarzyszenie „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry” (przewodniczący komisji), Krzysztof Kołacz – Sekretarz Powiatu Suskiego, Marcin Leśniakiewicz – przewodnik turystyczny, historyk, regionalista, Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Dariusz Gorycki – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej, Leszek Gołębski – znawca nalewek z Krakowa.

Ostateczny werdykt brzmiał następująco:

W kategorii – potrawy typowo regionalne:
I miejsce – KGW Lachowice „Lubniczanki”, za królika w kapuście,
II miejsce – Stowarzyszenie KGW "Siedlisko - Stryszawa Górna", za rosół z królika z ziemniakami,
III miejsce – KGW Stryszawa Dolna, za udziec z królika w sosie borowikowym z szarymi kluskami.

W kategorii – potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica”, za królika duszonego w śmietanie,
II miejsce – KGW „Zawojanki”, za królika w śmietanie na jarzynach,
III miejsce – Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”, za tuszki królika pieczone w sosie koperkowym.

Wyróżnienie specjalne, ufundowane przez Ryszarda Czackiego, Prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej, otrzymało Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” (za pieczony topinambur), natomiast specjalne wyróżnienie za estetykę podania potraw i wystrój stołu – ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.

W kategorii – nalewki:
I miejsce – KGW Targoszów, za nalewkę z głogu „Cud Natury”,
II miejsce – KGW Lachowice „Lubniczanki”, za nalewkę mirabelkową,
III miejsce – Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”, za nalewkę z czystka,
wyróżnienia - KGW Baczyn, KGW „Zawojanki” oraz KGW „Swojska Gromada” z Juszczyna.

Wszystkie grupy otrzymały nagrody pieniężne, pamiątkowe dyplomy i drewniane łyżki, a laureaci - tradycyjnie „złote warzechy”.
Nagrody laureatom konkursu wręczyli: Rafał Lasek - wójt gminy Stryszawa, Andrzej Pająk - senator RP, Joanna Stypuła - radna, członek Zarządu Powiatu Suskiego, Renata Babicz - radna Powiatu Suskiego oraz Renata Chudzik - dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Stryszawie.
Głównym organizatorem konkursu był GOK w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy w Stryszawie i OSP w Lachowicach.



Jesteś tutaj:   Strona główna Archiwum aktualnościZłote Warzechy już rozdane
Zobacz również

klim

 

 

 

Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej posiada certyfikat Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2008